NOR | ENG | GER

Aktiviteter og serverdigheter

FJELLTURER

Det finnes utallige muligheter for å vandre i fjellet –alt fra korte ettermiddagsturer til turer som går over flere dager innover i fjellet. Området er en naturlig innfallsport til Stølsheimen, et vernet område som strekker seg mellom Sognefjorden i nord og Vossefjellene i sør, med Masfjordfjellene i vest og med Vikafjellet i øst. Det er flere hytter i området som er drevet av Bergen Turlag, og kan benyttes av alle turgåere. Siden det er relativt kort avstand mellom hyttene egner Stølsheimen seg godt for turer med hele familien.

Støsheimen, akkurat som fjellene i umiddelbar nærhet, har et godt utvalg merkede turløyper. Disse er et godt utgangspunkt for å nyte den dramatiske fjellformasjonen langs Sognefjorden så vel som de mer langstrakte områdene i sør. Tar en seg tid til å ta et avbrekk fra hverdagen og vandre innover i fjellheimen, så er en garantert store naturopplevelser.

 

FISKE

Fiske har lange tradisjoner i området, og selv om hovedmotivasjonen for de fleste i dag er rekreasjon, så var fangsten tidligere viktig for livsgrunnlaget i bygdene. Vamråk var et av de beste stedene for laksefiske i fylket, og lakseverpet som var her gav en viktig ekstrainntekt til gården. Bygden ligger i innløpet til Fuglsetfjorden som tidligere var kjent som et godt område for sildefiske.

I dag byr området på gode forhold for ivrige fiskere, og en kan prøve fiskelykken både i sjø, elver og fjellvann. I Sognefjorden finnes et variert utvalg fisk: torsk, makrell, lyr, sei, kveite, steinbit, brosme, steinbit, lange med mer. Det er alltid fisk å få i fjorden, men hva en får på kroken henger naturlig sammen med årstiden, fiskeutstyret og hvor man fisker.

 

SOMMERSPORT

Fjord og fjell er naturlige arenaer for mange aktiviteter når vårsolen kikker opp over fjellene, og med dette utgangspunktet er det bare fantasien som setter grenser. Et sikkert tegn på at sommeren står for døren er når vinterskiene legges på hyllen, og vannskiene gjøres klar for nye runder på Sognefjorden. Det samme gjelder kajakker og kanoer – ypperlige framkomstmiddel for å utforske fjordlandskapet.

Selv om dykking er en helårsaktivitet er det ikke uten grunn at en observerer en større andel froskemenn om sommeren. Foruten mer komfortabelt klima er det naturlig mer liv i fjorden om sommeren, og i godt sollys får godt innsyn i det eksotiske livet under vannoverflaten. Med harpun som del at utrustningen vil en ha gode muligheter for å fange et stort utvalg fisk, og spesielt fisker som ikke er så enkle å få på stang – steinbit, kveite og flyndrefisker.

Dersom en søker mer landbasert fart og spenning er de mange skogsveiene og stiene i området egent for terrengsykling. Foretrekker en likevel asfalt på veien, kan en se frem til mange flotte utflukter på sykkelen med varierende vanskelighetsgrad – landeveissykling langs Sognefjorden eller tøffe klatreetapper i de lokale fjellene. Har en med et longboard i bagasjen kan en benytte dette på nylig asfalterte veier på fjellet, men dette anbefales ikke for nybegynnere.

 

VINTERSPORT

Fjellene i området byr på flott terreng for langrenn i urørt natur, og snøen holder seg lenge oppe i fjellheimen. Det er flere måter å komme seg opp til skiterrenget; en kan knyte på seg fjellskoene ved fjorden og ta skiene på ryggen den første etappen, eller en kan få unnagjort noen høydemeter ved hjelp av bilen eller firhjulingen.

Med kort avstand til Siplo Skisenter på nordsiden av Sognefjorden og Stordalen Skisenter på sørsiden, har en fra Vamråk også umiddelbar tilgang på et utvalg preparerte langrensløyper, barnetrekk og utforbakker mot Sognefjorden som virkelig får adrenalinet til å pumpe. SIPLO anlegget skal ha den bratteste løypen i Norge, og en av de bratteste i Europa.

 

ANDRE AKTIVITETER

I tettstedet Høyanger har en mulighet til å benytte Høyangerbadet som har fasiliteter for hele familien, og om sommeren utvides tilbudet med utebasseng. Det samme gjelder for de som er interessert i klatring – om sommeren foregår det meste av klatring ute, mens om vinteren benyttes en innendørsbuldrevegg. Videre arrangeres det hvert år en rekke idrettsarrangementer slik som Trappeløpet, et løp hvor man skal klatre 1268 trappetrinn og sykkelrittet Aarseth-tråkket.

På sørsida av fjorden er det tilgang til å bruke en idrettsbane med mulighet for å spille fotball på stor grusbane, en ballbinge for kamper med færre spillere og ikke minst en bane for sandvolleyball. Mens større barn og voksne gjerne vil benytte idrettsbanen, kan de yngste boltre seg på lekeplassen som ligger like ved.

En bor tett på naturen i Vamråk, og selv om en også er flink til å ferdes i skog og fjell er det ikke alltid like lett å få øye på det store spekteret av dyrelivet i området. Derfor er et godt alternativ Masnes Villmarksmuseum, hvor en kan et innblikk i hva som rører seg i naturen lokalt så vel som nasjonalt. Museet har også en liten kafé hvor inntrykk og vafler kan fordøyes.

 

 

 

 

 

Warning: main(teljar.php): failed to open stream: No such file or directory in /hsphere/local/home/sognrorb/sogn-rorbuer.no/index.php on line 117 Warning: main(teljar.php): failed to open stream: No such file or directory in /hsphere/local/home/sognrorb/sogn-rorbuer.no/index.php on line 117 Warning: main(teljar.php): failed to open stream: No such file or directory in /hsphere/local/home/sognrorb/sogn-rorbuer.no/index.php on line 117 Fatal error: main(): Failed opening required 'teljar.php' (include_path='.:/hsphere/shared/apache/libexec/php4ext/php/') in /hsphere/local/home/sognrorb/sogn-rorbuer.no/index.php on line 117